Cottage tuin – inspiratie en tips

In deze blogpost lees je alles wat je moet weten over wat een cottage tuin is en hoe je er één kunt aanleggen. Je komt alles te weten over de verschillende soorten planten en bloemen die in een cottage tuin passen, en ook tips over welke soorten planten het beste werken.

Wat is een cottage tuin?

Een cottage tuin is een kleine, informele tuin die meestal beplant is met een verscheidenheid aan bloemen, groenten en kruiden. Cottage tuinen zijn ontstaan in Engeland en de vorm hiervan viel in de smaak van de andere westerse landen. Vandaag de dag zijn cottage tuinen over de hele wereld te vinden.

In een cottage tuin vind je meestal planten met een dichte tussenruimte. Om een succesvolle tuin te hebben, ongeacht het type, moet je ervoor zorgen dat je verstuivers toevoegt en insecten en beestjes verwelkomt langs de weg.

Welke planten horen in dit type tuin?

Er zijn geen echte regels over welke bloemen te gebruiken, maar om dat romantische cottage gevoel te krijgen, is het handig om een aantal traditionele bloemen te gebruiken. Voeg zeker ook een paar van je eigen favorieten toe. Voeg veel lavendel, madeliefjes, flox, pioenrozen, ridderspoor en rozen toe voor de traditionele look en feel.

Zorg ervoor dat je kleuren gevarieerd zijn en dat je de zaden schijnbaar lukraak verspreid, vermijd op zijn minst het planten in rechte lijnen. Het gebruik van pastelkleuren zijn ook typisch voor dit soort tuinen.

Voeg ook siergrassen en gemakkelijk te onderhouden struiken of heesters toe om voor afwisseling te zorgen. Zoek naar opties die kunnen groeien en in elkaar overlopen.

Kostprijs van een cottage tuin?

Een cottagetuin is namelijk een van de meest betaalbare stijlen om thuis na te bouwen. En aangezien natuurlijke materialen, teruggewonnen elementen en uit zaad gekweekte bloemen de sleutelaspecten zijn voor deze grillige en romantische look, hoef je misschien niet lang te budgetteren voor je aan de slag kunt.

Decoratie

Witte hekken zijn een natuurlijk kenmerk van een cottage tuin. Ze zorgen voor een mooie achtergrond en geven vorm aan je tuin. Maar witte hekken zijn niet de enige optie.

Probeer het gebruik van een vintage schuur houten poort of een tuin trellis. Een trellis is de perfecte plek voor klimrozen en blauwe regen om een mooie doorloop te creëren voor een beeldschone tuin. Soms kun je ook gewoon door een eenvoudig bankje een center piece gevoel creëren. Het is ook de perfecte plaats om te zitten en te genieten van de schoonheid van je tuin. Vogelbaden zijn ook een fantastische manier om verschillende dieren aan te trekken!

Vond je dit een interessant artikel? Neem dan ook zeker eens een kijkje naar onze andere tuinstijl artikelen: siertuin, mediterrane tuin, tropische tuin.