Hygge interieur – 6 tips voor een ontspannen woonstijl

Hygge is een Deens woord dat “knus” betekent. Het is een manier van leven die de nadruk legt op het genieten van de eenvoudige dingen in het leven. Het wordt vaak omschreven als je op je gemak voelen in je eigen vel en positieve gedachten hebben. De hygge interieurstijl staat voor het creëren van een gezellige omgeving waar je helemaal tot rust kunt komen. In dit artikel geven we je 5 tips waarmee jij een hygge interieur kunt bekomen.

De definitie van het woord hygge

Dit is de betekenis van het woord volgens het woordenboek: Een “kwaliteit” van gezelligheid en comfortabele gemoedelijkheid die een gevoel van tevredenheid of welzijn opwekt (beschouwd als een kenmerk van de Deense cultuur). De laatste jaren is het woord toegekomen in populariteit.

Wat kenmerkt deze woonstijl?

Een hygge interieur is een stijl die gericht is op het creëren van een gezellige, comfortabele leefruimte. Het wordt gekenmerkt door zachte verlichting, warme kleuren en natuurlijke materialen. Deze interieurstijl is populair bij mensen die zich gekoesterd en veilig willen voelen in huis. Het kan worden gebruikt om elk type kamer te verfraaien, van een keuken tot een grote woonkamer.

6 concrete interieurtips 

Toevoegen van textuur

Om een hygge interieur te creëren, moet je textuur toevoegen aan de ruimte. Dit kun je doen met vloerkleden, kussens en zelfs kunstwerken. Je kunt ook textuur toevoegen aan muren en plafonds om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.

Omarm het groen

Een van de voordelen van kamerplanten in je interieur is dat ze een vleugje natuur en frisse lucht toevoegen. Door ze op te nemen in je interieur creëer je een relaxerende sfeer. Hier zijn enkele tips om kamerplanten in je interieur op te nemen: 

  • Zoek een plek waar je een volledige hoek van je huis kunt wijden aan planten. Dit geeft je huis een meer ontspannen en uitnodigend gevoel. 
  • Kies planten met zachte kleuren. Dit creëert een rustgevende sfeer in je interieur. 
  • Kies planten die textuur en dimensie toevoegen aan je inrichting. Kies bijvoorbeeld planten met lange bladeren die over de vloer lopen. 
  • Zorg ervoor dat je je planten regelmatig water geeft. Let op: als je te veel water geeft, kunnen kamerplanten gaan hangen en afsterven. 

Maak gebruik van natuurlijke materialen 

Interieurontwerpers die gespecialiseerd zijn in hygge interieurs streven ernaar om ruimtes te creëren die comfortabel, uitnodigend en stijlvol zijn. Ze gebruiken natuurlijke materialen zoals hout, steen en katoenen stoffen om een sfeer te creëren die warm en ontspannend is. 

Kunstwerken toevoegen aan de leefruimte

Een belangrijk aspect van een hygge interieur is de integratie van kunstwerken die je zelf mooi vindt. Of het nu een schilderij of een beeldhouwwerk is, het toevoegen van kunstwerken aan je huis zal helpen om een relaxte sfeer te creëren. Dit voegt niet alleen schoonheid en persoonlijkheid toe aan je ruimte, maar het kan ook rustgevende activiteiten zoals lezen of tv-kijken bevorderen. Bij het kiezen van kunstwerken moet je rekening houden met zowel de grootte als de stijl van het kunstwerk. Kies ook voor stukken die een aanvulling zijn op je andere woonaccessoires.

Het inrichten van je tuin

Maak ook in de tuin gebruik van de eerder vermelde natuurlijke materialen. Kies voor neutrale kleuren, een hygge tuin moet rustgevend en comfortabel zijn. Plant enkele mooie bloemen, struiken en bomen die goed groeien in jouw omgeving. In plaats van je tuin vol te zetten met grote woekerende planten, kun je proberen kleinere hoekjes te creëren waar verschillende planten in harmonie samen kunnen groeien. Zo creëer je een intieme en rustige sfeer in je tuin 

Voorzie een knusse ruimte

Enkele van de dingen die je huis hygge kunnen maken zijn kaarsen, zachte stoffen en mooie patronen. Door deze eenvoudige zaken in je leefruimte te verwerken, kun je een knusse en comfortabele ruimte creëren die je helpt om je ontspannen en voldaan te voelen.