Zen interieur – 5 tips voor een ontspannen sfeer in je huis

Wat is de betekenis van zen? 

Zen is een benadering van het leven die de nadruk legt op eenvoud, concentratie en kalmte. Het wordt vaak gebruikt om de manier te beschrijven waarop een boeddhistische monnik of non zich gedraagt. Hoewel zen geen religie op zich is, is het verbonden met enkele van ’s werelds meest populaire religies, waaronder boeddhisme, hindoeïsme, en taoïsme. Het doel van zen is om in het huidige moment te leven en je te concentreren op je innerlijke gedachten en gevoelens.

Wat kenmerkt deze rustgevende interieurstijl?  

Een zen interieur is een interieurstijl dat is ontworpen om een rustgevend en ontspannende omgeving te creëren. Het doel is om in een gevoel van rust en sereniteit te verkrijgen in je woonruimtes. Deze rustige omgeving kan je helpen om te ontstressen en te ontspannen. Enkele veel voorkomende kenmerken van een zen interieur zijn eenvoudige designs, weinig verlichting en gedempte kleuren. Deze stijl is populair bij mensen die op zoek zijn naar een rustige en vredige omgeving om in te werken, te mediteren of te ontspannen. 

Wat je leuk zult vinden aan deze woonstijl

  • Bij Aziatische Zen-interieurs draait alles om minimalisme. Deze interieurstijl draait om het gebruik van zo weinig mogelijk materialen om een mooie en functionele ruimte te creëren. Aziatische zen interieurs zijn perfect voor elke kamer in je huis. 
  • De zen woonstijl staan bekend om zijn rustige en ontspannen sfeer. De inrichting is over het algemeen ingetogen en zorgvuldig samengesteld om een gevoel van rust te scheppen. Veel van de zen-interieurontwerpers hebben een achtergrond in Oosterse filosofie of meditatie.
  • Deze woonstijl is perfect voor mensen die meer in contact willen komen met de natuur. Het benadrukt de natuurlijke elementen die in Aziatische culturen voorkomen, zoals hout en bamboe. Deze materialen worden vaak gebruikt in de woonruimtes omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben. De vloeren, muren en plafonds zijn vaak allemaal gemaakt van hout of bamboe, wat de kamer een warme en uitnodigende sfeer geeft.

Hoe creëer je de meest ontspannende woonruimtes?

Hier zijn enkele tips die je zullen helpen een zen interieur te creëren: 

  1. Kies kalmerende kleuren: kies kleuren die de kamer licht en luchtig doen aanvoelen. Vermijd felle kleuren en houd het palet eenvoudig. 
  1. Creëer comfortabele ruimtes: streef ernaar om ruimtes te creëren die comfortabel zijn om in te zitten en te ontspannen. Zorg ervoor dat er geen harde lijnen of randen in de kamer zijn, en zorg ervoor dat het meubilair comfortabel en ondersteunend is. 
  1. Kies minimalistische accessoires: gebruik alleen minimalistische accessoires om de uitstraling van je zen interieur te versterken. Houd alles schoon en georganiseerd, en vermijd het vullen van je ruimte met te veel objecten. 
  1. Natuurlijke elementen:  natuurlijke elementen in je woonruimte verwerken door planten of bloemen te gebruiken. 
  1. Voeg kaarsen of wierook toe om een sfeer van rust te creëren