Wat zijn de voordelen van een kleine vijver te plaatsen voor de natuur?

Veel vijver bezitters genieten van de schoonheid en de aantrekkingskracht van hun watertuin op het landschap van hun huis, om nog maar te zwijgen van de ontspannend en rustgevende geluiden van beekjes en dobberend water. Vind je het dan niet interessant om te weten wat nu precies de voordelen zijn die je krijgt bij een kleine vijver op vlak van natuur? Hieronder leggen wij het uit voor jou. Voor voorbeelden van vijvers kan je kijken op Pinterest.

Voordelen voor dieren

Kleine vijvers zijn ongelooflijk nuttig voor een grote verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder insecten, spinnen, schaaldieren, amfibieën, reptielen, vissen, vogels en zoogdieren. Zelfs zeer kleine vijvers kunnen nog van grote waarde zijn voor veel kleine dieren. Veel amfibiesoorten zijn de laatste decennia wereldwijd dramatisch in aantal afgenomen. Door je plaatselijke amfibieën soorten een vijver met schoon water ter beschikking te stellen als broedplaats en als thuis, kan je echt een verschil maken voor de plaatselijke natuur.

Permacultuur

Permacultuur is een vorm van landbouw die gericht is op duurzaamheid. Het is gebaseerd op het principe van werken met de natuur, niet ertegen. Dit betekent dat natuurlijke systemen worden gebruikt om een efficiëntere en milieuvriendelijke manier van landbouw te creëren.

Voedsel

Een kleine vijver kan bijdragen tot een ideaal microklimaat voor het kweken van veel planten, omdat ze helpen de temperaturen te matigen en vocht toe te voegen. Bovendien kunnen veel eetbare planten in kleine achtertuin vijvers worden gekweekt.

Wateropslag

Naast de vele nuttige toepassingen kan een kleine achtertuin vijver ook dienen als wateropslag. Schoon zoet water beschikbaar hebben in geval van nood kan voor comfort zorgen. 

Als de aanleg van een kleine vijver doordacht gebeurt, kan het een manier zijn om drassige plekken of regenwaterafvoer in de achtertuin te verhelpen. De aanwezigheid van water kan een microklimaat in je tuin creëren dat gunstig is voor de planten.

Educatieve waarde en plezier

Kleine vijvers kunnen een wonder van schoonheid zijn. Een vijver kan de aantrekkingskracht en het aanzicht van een achtertuin echt vergroten. Het kan ook een goede gelegenheid zijn voor interactie met en educatie over de natuurlijke wereld, zowel voor kinderen als volwassenen. Zelfs een heel klein vijvertje is een rijke habitat voor een breed scala aan levensvormen. 

Bekijk ook zeker onze artikelen over de volgende vijvers: waterval vijverspiegelvijver en natuurlijke vijver