Wilde bloementuin – inspiratie en tips

In dit artikel lopen we met je door het proces van het planten van een wilde bloementuin in je eigen tuin. We overlopen keuzes zoals het kiezen van de juiste planten, het verkrijgen van toestemming om te planten in openbare ruimtes, en tips voor ontwerp en onderhoud.

Wat is een wilde bloementuin?

Wilde bloemen zijn bloemsoorten waarvan is gebleken dat ze de winter kunnen trotseren en zichzelf kunnen vermeerderen, met weinig aandacht van de tuinier. Hoewel ze uit zichzelf in het wild groeien, zijn het niet noodzakelijk inheemse planten. Wilde bloementuinen worden beschouwd als een goedkoop alternatief voor tuinieren met veel onderhoud. Veel wilde bloemen geven de voorkeur aan arme grond, waardoor ze ideaal zijn voor moeilijk te onderhouden delen van uw terrein.

Voorbereiding van een wilde bloementuin

Als je een wilde bloementuin wilt aanleggen, zijn er een paar dingen die je moet doen om je voor te bereiden. Ten eerste moet je een plek in je tuin kiezen die veel zon krijgt. Daarna moet je het gebied vrijmaken van onkruid en andere planten. Zodra het gebied vrij is, kun je beginnen met het planten van je wilde bloemenzaden. Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft, zodat ze de kans krijgen om te ontkiemen en te groeien. Met een beetje zorg en geduld heb je al snel een prachtige wilde bloementuin!

Welke planten horen in dit type tuin?

Er zijn veel verschillende bloemen die in een wilde bloementuin kunnen worden geplant. Je kiest ook best voor bloemen die een functie kunnen hebben voor verschillende insecten. Als je bijvoorbeeld graag vlinders ziet dan kan je beslissen om te kiezen voor een bloem als de rudbeckia of een cleome. Het is echter belangrijk om de juiste planten te kiezen voor je specifieke klimaat. Je moet er ook voor zorgen dat de planten die je kiest op hetzelfde moment bloeien. Anders zal je eindigen met een tuin die niet erg aantrekkelijk is.

Teelt tips

Maak je bloembedden in de herfst op voordat je van plan bent te planten. Je hoeft dan niet te vechten tegen al het eenjarige onkruid dat in het voorjaar opkomt, en je wordt niet ongeduldig en komt niet in de verleiding om stappen in je voorbereiding over te slaan.

De beste tijd om wilde bloemen te planten is in het voorjaar, zodat ze een lang seizoen de tijd hebben om zich te vestigen. Als je later in de zomer begint, zorg er dan voor dat je ten minste acht tot tien weken voor de vorst hebt, als je wil dat ze zichzelf uitzaaien.

Vond je dit een interessant artikel? Neem dan ook zeker eens een kijkje naar onze andere tuinstijl artikelen: siertuinmediterrane tuintropische tuin.