Houten vloer – voor- en nadelen

Houten vloeren zijn één van de meest populaire vloer keuzes in woningen en commerciële gebouwen. Hoewel het een mooie en stevige keuze is, zijn er enkele voor- en nadelen die je moet overwegen voordat je een vloerbedekking kiest. Als je op zoek bent naar speciale vormen van houten vloeren, neem dan eens een kijkje op Pinterest.

Voordelen

Een investering op lange termijn

Terwijl veel vloermaterialen met de juiste verzorging jaren mee kunnen gaan, hebben houten vloeren de potentie om een leven lang mee te gaan. Door regelmatig te vegen en af en toe te dweilen, zal je houten vloeren tientallen jaren hun oorspronkelijke glans en schoonheid behouden. In tegenstelling tot tapijt of tegels, die vervangen moeten worden als gevolg van vlekken of schade, kunnen houten vloeren geschuurd en opnieuw gelegd worden als dat nodig is om hun nieuwe uiterlijk te behouden. Houten vloeren voegen ook waarde toe aan je huis, dus als je ooit besluit te verkopen, zal je waarschijnlijk een hogere prijs krijgen dan met een ander type vloer.

Variëteit

Er zijn vele voordelen verbonden aan houten vloeren. Een van de belangrijkste voordelen is de variëteit die beschikbaar is. Er zijn veel verschillende houtsoorten waaruit je kan kiezen, elk met zijn eigen unieke kleur. Je kan ook verschillende afwerkingen vinden om aan je wensen te voldoen. Of je nu een hoogglanzende afwerking wenst voor een gemakkelijke reiniging of een meer natuurlijke look, er is een houten vloer die bij je past.

Kwaliteit die tijdloos is

Een van de beste dingen aan houten vloeren is dat ze nooit uit de mode raken. Je kan het in je huis leggen en nog vele jaren van zijn schoonheid genieten. Hout is ook een zeer duurzaam materiaal, dus je hoeft je geen zorgen maken dat er krassen op komen of dat het beschadigd raakt. Als het toch beschadigd raakt, kan je het gemakkelijk schuren en overspuiten zodat het er weer als nieuw uitziet.

Goede akoestiek

Houten vloeren staan bekend om hun goede akoestiek. Het kan helpen om het geluidsniveau in een kamer te verminderen, waardoor het comfortabeler wordt om in te wonen. Houten vloeren zijn ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, en ze kunnen vele jaren meegaan als ze goed worden onderhouden.

Nadelen

Vatbaar voor termieten aanvallen

Termieten zijn een ernstig probleem voor houten vloeren. Ze kunnen zich ingraven in het hout en ernstige schade aanrichten. Dit soort schade wordt niet gedekt door de verzekering en kan zeer duur zijn om te herstellen. Houten vloeren zijn ook gevoeliger voor krassen en deuken dan andere soorten vloeren.

Vermijd contact met water

Een van de nadelen van houten vloeren is dat ze beschadigd kunnen worden door water. Als je er iets op morst, moet je het onmiddellijk opruimen, kromtrekken of vlekken te voorkomen. Je moet ook vermijden dat je de vloer dweilt met veel water, want ook dat kan het hout beschadigen.

Als je de voor- en nadelen wilt weten van andere vloerbekleding: vinyl vloerbekledingparket vloer, keramisch parket.